Підприємство, що заморожує ягоди, проконсультували стосовно безпечної експлуатації аміачно-холодильних установок
Консультативну підтримку отримало від фахівців Управління Держпраці у Рівненській області одне з підприємств харчової галузі Рівненщини, що спеціалізується на заморожуванні ягід. Головний державний інспектор відділу нагляду на об’єктах підвищеної небезпеки та гірничого нагляду Валерій Грабовський в рамках кампанії «Україна працює» провів семінар-нараду «Правила безпечної експлуатації аміачно-холодильних установок» та надав технічну консультацію з попередження нещасних випадків під час експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.
Фахівець наголосив, що аміак є токсичною і вибухонебезпечною речовиною і холодильна установка з цим холодильним агентом належить до устаткування підвищеної небезпеки. Учасники семінару розглянули питання:
- обслуговування — пуск, зупинку та регулювання режиму роботи, який характеризується температурою кипіння, конденсації, переохолодження, всмоктування і нагнітання;
- підтримання заданого температурного режиму в охолоджуваних об’єктах;
- подачу проміжного холодоносія у виробничі цехи;
- усунення несправностей у роботі та проведення дрібного поточного ремонту обладнання;
- ведення обліку роботи холодильної установки.
При експлуатуванні холодильної установки необхідно:
- регулярно перевіряти стан всього обладнання;
- здійснювати заходи, що забезпечують ефективну і безпечну роботу обладнання аміачно-холодильної установки;
- систематично спостерігати за роботою машин, апаратів, контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматизації;
- виявляти і своєчасно усувати причини, що порушують нормальний режим роботи;
- проводити у встановлені строки профілактичні огляди і ремонти;
- підвищувати надійність та ефективність роботи обладнання установки.
Посадовець також надав технічну консультацію з планово-попереджувальних робіт.
Більше рекомендацій для суб’єктів господарювання різних галузей – на інформаційному порталі Держпраці: www.pratsia.in.ua